Zöld sarok

Kedves Szülők!

A Lágymányosi óvoda kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos, fenntartható nevelést, az egészséges életmód biztosítását. Ebben nyújt segítséget a székhelyen és a két telephelyen átívelő teamünk. Óvodánk madárbarát óvodaként működik, így fontosnak tartjuk az ehhez fűződő programok jelenlétét a gyermekek mindennapjaiban (madárodú készítés, madáretető készítés, madárdetektív program, madár karácsony).

Mindhárom Óvodánk elnyerte a Zöld Óvoda címet, valamint mindhárom óvodánk madárbarát.

Részt veszünk a minden nevelési évben megrendelésre kerülő Újbuda Környezettudatos Óvodája Programon, mely az óvodák közötti együttműködést erősíti, valamint eredményeinkért kapott támogatásból tudjuk fejleszteni a komplexebb környezeti neveléshez szükséges eszközállományunkat, programjainkat színesíteni.

A TATA Consultancy Services jóvoltából elnyertük a Fenntarthatósági különdíjat, az óvodában végzett kiemelkedő környezeti nevelőmunka elismeréseként. a díj elnyerésével óvodánknak lehetősége van környezetbarát tisztítószerek használatára mindhárom óvodánkban.

Fontosnak tartjuk, hogy különféle továbbképzéseken, konferenciákon való részvétellel gyarapítsuk tudásunkat, erre kiváló alkalmat teremt számunkra kerületünk Önkormányzata. Szoros kapcsolatot ápolunk az FKF-fel, KLILTI-val, Mód-Szer-Tár-ral, LSK-val, MME-vel, és a DINPI-vel, programok, továbbképzések keretén belül. Kapcsolati szálainkat szeretnénk bővíteni a jövőben, többek között örökös zöld óvodákkal.

Alapvető feladatnak, fontosságnak tartjuk, hogy a zöld tartalmak, mind az óvodánk alapdokumentumaiban, mind a csoportok dokumentumaiban megjelenjenek. A gyermekek számára különféle programokkal, kirándulásokkal biztosítjuk az élményszerető tevékenységeket, természetesen ezen kívül a napi tevékenységeinkbe és foglalkozásainkba is beleépítjük ezeket a tartalmakat.

Az elmúlt időszakban több fejlesztésre is lehetőségünk nyílt. Minden csoportban zöld sarkot alakítottunk ki akváriummal, így a gondozási feladatokban a gyermekek is szerepet vállalhatnak. Udvarunk madárbarát táblával gazdagodott. Rendkívül fontosnak tartjuk a fenntartható fejlődést. Óvodánkban komposztálunk, valamint minden csoport szelektív hulladékgyűjtőket kapott, így a műanyag és a papír hulladékot külön –külön tudjuk gyűjteni, így alakítva a gyermekek ÖKO-szemléletét.

További célunk, hogy sikereket érjünk el a környezettudatos nevelés terén!

Az Öko hét keretében az alábbi cikk jelent meg óvodánkról az Újbuda weblapján 2017. januárjában:

http://ujbuda.hu/ujbuda/oko-napok-a-lagymanyosi-ovodaban

Föld napi program 2017.

XI. kerület Újbuda Önkormányzat ismét programokban gazdag délelőttöt szervezett az óvodások részére. Kora reggel indultunk az oviból teljes létszámmal, használva és gyakorolva a tömegközlekedést és a gyalogos közlekedést és szabályait.

A regisztráció után kaptunk térképet a helyszínekkel megjelölve, mely segítette az eligazodást a Bikás parkban és környékén.

Első programunk az állatterápiás kutyákkal való ismerkedés volt, négy képzett kutya segítségével tartottak a trénerek bemutatót, az óvodás korosztály számára megfelelően.

Második állomásunkon újrahasznosított eszközökből barkácsolhattak a gyermekek földgömböt, horgászhattak puzzle darabokat. Utána következtek a kinti programok, háziállatokkal ismerkedhettek közelről a kisóvodások. Ez mindig nagy élmény számukra, illetve lovagolhattak a pónilovon.

A csodás délelőttöt a Bikás dobon zártuk, közös szaladgálással és énekléssel.

A gyermekeknek nagyon élvezték és sokáig emlegették a Föld napi délelőttöt, élményeiket sokáig mesélték egymásnak és szüleiknek.

Madarak Fák napja

hagyomány óvodánkban, hogy Madarak fák napja alkalmából óvodásaink rajzokkal készülnek, melyekből az óvoda kerítésére rendezünk kiállítást. A fantasztikus művek több héten keresztül megtekinthetők, melyeket az óvodások nagy büszkeséggel mutatnak meg a családjuknak.

ZÖLDEN JOBB! 2017.

A megmozdulás a június 5-i Környezetvédelmi Világnap apropóján alakult, melyhez a Lágymányosi ovi gyermekei és a kollégák is csatlakoztak.

Fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, ebben a szellemben neveljük a hozzánk járó gyermekeket is. Ezért június 2- án mi is zöld pólót öltöttünk, ezáltal is felhívva a figyelmet a környezetvédelemre.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA