Zöld sarok

Kedves Szülők!

   

Az Öko hét keretében az alábbi cikk jelent meg óvodánkról az Újbuda weblapján 2017. januárjában:

http://ujbuda.hu/ujbuda/oko-napok-a-lagymanyosi-ovodaban

    

A Lágymányosi óvoda kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos, fenntartható nevelést, az egészséges életmód biztosítását. Ebben nyújt segítséget a székhelyen és a két telephelyen átívelő teamünk. Óvodánk madárbarát óvodaként működik, így fontosnak tartjuk az ehhez fűződő programok jelenlétét a gyermekek mindennapjaiban (madárodú készítés, madáretető készítés, madárdetektív program, madár karácsony).

    

A Lágymányosi óvoda Fürkész székhelye és a Újbudai Nyitnikék telephelye elnyerte a zöld óvoda címet a 2016/ 2017-es nevelési évben. A Csicsergő Telephelyen is sikerült ezt megvalósítanunk 2017. őszén.

    

Részt veszünk a minden nevelési évben megrendelésre kerülő Újbuda Környezettudatos Óvodája Programon, mely az óvodák közötti együttműködést erősíti, valamint eredményeinkért kapott támogatásból tudjuk fejleszteni a komplexebb környezeti neveléshez szükséges eszközállományunkat, programjainkat színesíteni.

    

A TATA Consultancy Services jóvoltából elnyertük a Fenntarthatósági különdíjat, az óvodában végzett kiemelkedő környezeti nevelőmunka elismeréseként. a díj elnyerésével óvodánknak lehetősége van környezetbarát tisztszerek használatára a Újbudai Nyitnikék telephelyen 2017. tavaszától.

    

Fontosnak tartjuk, hogy különféle továbbképzéseken, konferenciákon való részvétellel gyarapítsuk tudásunkat, erre kiváló alkalmat teremt számunkra kerületünk Önkormányzata. Szoros kapcsolatot ápolunk az FKF-fel, KLILTI-val, Mód-Szer-Tár-ral, LSK-val, MME-vel, és a DINPI-vel, programok, továbbképzések keretén belül. Kapcsolati szálainkat szeretnénk bővíteni a jövőben, többek között örökös zöld óvodákkal.

    

Alapvető feladatnak, fontosságnak tartjuk, hogy a zöld tartalmak, mind az óvodánk alapdokumentumaiban, mind a csoportok dokumentumaiban megjelenjenek. A gyermekek számára különféle programokkal, kirándulásokkal biztosítjuk az élményszerető tevékenységeket, természetesen ezen kívül a napi tevékenységeinkbe és foglalkozásainkba is beleépítjük ezeket a tartalmakat.

    

Az elmúlt időszakban több fejlesztésre is lehetőségünk nyílt. Minden csoportban zöld sarkot alakítottunk ki akváriummal, így a gondozási feladatokban a gyermekek is szerepet vállalhatnak. Udvarunk madárbarát táblával gazdagodott. Rendkívül fontosnak tartjuk a fenntartható fejlődést. Óvodánkban komposztálunk, valamint minden csoport szelektív hulladékgyűjtőket kapott, így a műanyag és a papír hulladékot külön –külön tudjuk gyűjteni, így alakítva a gyermekek ÖKO-szemléletét.

    

További célunk, hogy sikereket érjünk el a környezettudatos nevelés terén!

Föld napi program 2017.

XI. kerület Újbuda Önkormányzat ismét programokban gazdag délelőttöt szervezett az óvodások részére. Kora reggel indultunk az oviból teljes létszámmal, használva és gyakorolva a tömegközlekedést és a gyalogos közlekedést és szabályait.

A regisztráció után kaptunk térképet a helyszínekkel megjelölve, mely segítette az eligazodást a Bikás parkban és környékén.

Első programunk az állatterápiás kutyákkal való ismerkedés volt, négy képzett kutya segítségével tartottak a trénerek bemutatót, az óvodás korosztály számára megfelelően.

Második állomásunkon újrahasznosított eszközökből barkácsolhattak a gyermekek földgömböt, horgászhattak puzzle darabokat. Utána következtek a kinti programok, háziállatokkal ismerkedhettek közelről a kisóvodások. Ez mindig nagy élmény számukra, illetve lovagolhattak a pónilovon.

A csodás délelőttöt a Bikás dobon zártuk, közös szaladgálással és énekléssel.

A gyermekeknek nagyon élvezték és sokáig emlegették a Föld napi délelőttöt, élményeiket sokáig mesélték egymásnak és szüleiknek.

Madarak Fák napja

hagyomány óvodánkban, hogy Madarak fák napja alkalmából óvodásaink rajzokkal készülnek, melyekből az óvoda kerítésére rendezünk kiállítást. A fantasztikus művek több héten keresztül megtekinthetők, melyeket az óvodások nagy büszkeséggel mutatnak meg a családjuknak.

2017. Márciustól a Nyitnikék telephelyen bevezetésre került a környezetbarát tisztítószerek alkalmazása, majd 2018- ban ehhez csatlakozott Fürkész székhelyünk és a Csicsergő telephelyünk is 

2018. Programok:

Székhely

03. 07. szerda, délelőtt: „Tiszta kézzel”játékos egészség megőrzés (Nyuszi, Pillangó, Teknős, Maci csoport)

03. 22.csütörtök: A víz világnapja alkalmából minden gyermek ezen a napon kék pólóban lesz

Újbudai Csicsergő telephely

03.01. csütörtök 9.00-11.00: Madárdetektív program, 15.00-től Madárodú készítés

03. 07. szerda 9.00 és 10.30-as kezdettel "Bogárháton" előadás az óvodában

Újbudai Nyitnikék telephely

03. 09. péntek délelőtt: „Tiszta kézzel”játékos egészség megőrzés (Cinege, Fecske és Lepke nagycsoportokban)

03. 22.csütörtök: A víz világnapja alkalmából minden gyermek ezen a napon kék pólóban lesz

04. 20. péntek: délután Virágos ovi program- virágültetés a szülőkkel

ZÖLDEN JOBB! 2017.

A megmozdulás a június 5-i Környezetvédelmi Világnap apropóján alakult, melyhez a Lágymányosi ovi gyermekei és a kollégák is csatlakoztak.

Fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, ebben a szellemben neveljük a hozzánk járó gyermekeket is. Ezért június 2- án mi is zöld pólót öltöttünk, ezáltal is felhívva a figyelmet a környezetvédelemre.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA